Toronyóra

Kedves látogató, üdvözöljük Önt Magyarország legrégebben működő órás dinasztia honlapján.
Igyekszünk szakszerű és könnyen értelmezhető ismertetőt nyújtani a toronyórák világáról műkedvelőknek vagy leendő ügyfeleinknek.
A következő képen egy korszerű toronyóra felépítését láthatják amin lépésről lépésre megismerheti egy toronyóra felépítését.

Az alsó szinten, a harangállványon helyezkednek el a harangok. Ezek szerepe a harangozás, illetve az óra ütése. Az ütést egy elektromágneses ütőkalapács végzi el, amit az elektronika vezérel. A negyedes ütésű óráknál két harangra van szükség: az egyik a negyedeket – ahány negyed van -, a másik az egészeket – a negyedek elütését követően annyiszor, ahány óra van, a másik harangra – üti el.

Feles ütésű óráknál egy harangon van az ütőszerkezet. Minden egész órakor annyit üt, ahány óra van, minden óra 30 perckor pedig egyet üt az óra.

A vezérlő elektronikát a harangszinten látjuk, ezek a szerkezetek ellátják az óra és az ütések működtetését, és óránként szinkronizálnak a frankfurti atomóra jeleihez.

laparanyozás

Következő szinten az óraszerkezet található, amely középen helyezkedik el négy kihajtással. Tengelyei napi huszonnégy fordulatot tesznek meg, ezek közvetlenül hajtják a percmutatókat. A számlapok mögött kerül felszerelésre a mutatószerkezet, ami az óra és a percmutató közötti 1/12 áttételt biztosítja.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.